Fete si baieti, femei si barbati
Anunturi online!

Traficul de organe: Saracia si lipsa de interes a autoritatilor din Romania condamna zilnic mii de romani Stiinta

Image Credits: MM Photos
Sursa informatie: ©Pictoriale.RO
Autor: Smart Media Entertaiment - Holland
Saracia si lipsa de interes condamna zilnic mii de romani. In disperare bolnavii care au nevoie de un transplant ajung sa cumpere un organ pe bani multi iar lumea medicala se face ca nu vede. Mai grav, romanii sunt vanati de retele internationale de trafic de organe ajutate uneori inclusiv de autoritati.

Mii de romani sunt prinsi intr-o cursa contra conometru cu viata. Printii cuiva, fii cuiva, oameni bolnavi care au nevoie urgenta de tranplant de organe. Doar ca de multe ori Romania nu le poate oferi aceasta sansa la timp. Si sunt condamnati de amestecul distructiv de saracie si lipsa de interes.

Asa se face ca la noi transplanturile se negociaza uneori ca la piata, cu organe cumparate sau vandute ilegal pe bani multi. E o retea foarte activa formata din personal medical care inchide ochii si intermediari care fac rost de organe. Si mai grav insa in Romania activeaza traficanti international,i trimisi aici sa racoleze donatori pentru clinici de peste hotare iar romanii nostrii devin victimele unor indivizi periculosi pe care nu reuseste sa-i opreasca nimeni.

Pe holurile spitalului suferinta se impleteste cu disperarea si ambele se raspandesc ca o boala contagioasa. Zeci de oameni vin aici in fiecare zi doar ca sa afle ca nici astazi nu s-a gasit o solutie pentru boala lor.

2500 de romani asteapta un transplant de rinichi, alti 400 de ficat si 50 o inima. O lista linga la care zilnic se adauga nume noi ingreunand si mai mult sarcina unui sistem ramas fara solutii. Asa ca prioritatile se stabilesc de multe ori dincolo de limita legii si in functie de cat esti duspus sa platesti.

Pe holurile spitalului auzi frecvent discutii si negocieri duse in soapta secretul fiind cunoscut si de pacienti si de medici. Altfel sansele de ai oferi cuiva o sansa la viata noua sunt extrem de mici.

Insa fenomenul nu se opreste la granita Romaniei si de ani buni exista o stransa legatura intre ce se intampla la noi si ilegalitati similare comise in clinici din strainatate. Una dintre tarile in care donatorii romani isi vand sistematic organele e Turcia. Desi nu exista cifre oficiale se apreciaza ca zeci de romani se duc anual la Istanbul pentru a-si vinde organele.

Multi dintre ei sunt oameni foarte saraci care provin din localitatile de pe litoral. Locul nu este intamplator ales. Acolo exista multi vorbitori de limba turca si astfel la un eventual control autoritatile pot fi pacalite mai usor.

Desi in Constanta practica vanzarii de organe e frecventa, in Romania nu s-a descoperit decat o singura retea de traficanti de organe.

Transplanturi ilegale nu se fac doar in Turcia. In Asia situatia a scapat de sub control. Mai grav este ca transplaturile de organe au inceput sa se inmulteasca alarmant si in Uniunea Europeana, iar unii sunt prezenti in toate retelele de donatori alaturi de alti imigranti.

Teoretic in Romania ilegalitatile s-ar putea injumatati anul acesta cand numarul de centre de recoltare al organelor ar trebui sa creasca de la 4 la 25. Insa pentru ca traim intr-o tara in care saracia e crunta iar legea este o variabila probabil ca vom mai vedea victime ale traficului de organe inca mult timp de acum incolo.
Comenteaza stirea pe Facebook
© 2003 - 2018 Pictoriale.RO Toate drepturile rezervate!
Smart Media Entertaiment CL - Amsterdam Holland
Johann Keplerstraat 47 1098HN Amsterdam Holland
Editari video pentru evenimente, drone, casatorii, botezuri, nunti, conferinte, zile de nastere, scoli si gradinite