Fete si baieti, femei si barbati
Anunturi online!

Piata de credite de carbon sau de certificate verzi poate deveni cea mai mare afacere a tuturor timpurilor Stiinta

Image Credits: MM Photos
Sursa informatie: ©Pictoriale.RO
Autor: Smart Media Entertaiment - Holland
Probabil ca sunteti de acord de faptul ca in al 7-lea an de criza economica majoritatea afacerilor clasice nu functioneaza asa cum ne-am obisnuit pana acum.
In ultimul timp afacerile clasice au trecut printr-o transformare mare si din aceasta cauza afacerile functioneaza mult mai greu, din orice punct de vedere o luam.

Indiferent de criza financiara si de criza mondiala sunt anumite ramuri industriale care totusi evolueaza.
Aceasta oportunitate pe care o prezint in continuare este tot o afacere care in acest moment este in crestere.

Profitati din ceea ce aduce viitorul apropiat! Probabil ca toata lumea a auzit cuvantul “Incalzire Globala” Indiferent unde locuim, in orice parte a lumii, suntem afectati de aceasta problema. Se vede clar ca suprafata pamantului an de an se incalzeste si aceasta incalzire ne produce anumite probleme. Problema incalzirii globale nu vine de undeva din neant, pur si simplu noi o producem. Viata noastra si comportamentul nostru produce aceasta incalzire globala. De fiecare dintre noi depinde viitorul nostru si al copiilor nostri. Cine a fost cei care a contribuit la poluarea mediului inconjurator? Noi suntem cei vinovati. Eu, tu, cei din jurul nostru.

Se pot vedea efectele incazirii globale, munti dezapeziti, paduri intregi rase de suprafata pamantului, disparitia incet si sigur a celor patru anotimpuri si multe multe altele…
Luati o harta a unui oras (ex. Bucuresti) vazuta din satelit de acum 10 ani si luati apoi o a doua harta a aceluiasi oras de acum 1 luna. Veti vedea diferentele. Traim in orase poluate iar aceasta poluare ne afecteaza in primul rand sanatatea. Cum va arata de exemplu in 2050 tarile si continentele globului? Poate ca pentru noi nu mai conteaza dar pemtru copii nostri oare va conta?
Zi de zi auzim de topirea calotei glaciale si de efectele acestui proces cu grave efecte efecte asupra viitorului Terrei Din aceasta cauza clima se schimba iremediabil. Intrebarea este: Dorim sa facem ceva ? Putem sa facem ceva ?

Tratatul de la Kyoto a avut loc in 1997 si rostul acestuia este ca aceasta problema a incalzirii globale sa fie tratata la nivel mondial. Rostul acestui tratat este stabilirea necesitatii reducerii de dioxid de carbon (CO2) cu 80%, pana in anul 2050.

Intrebarea este: oare cum putem noi, persoanele obisnuite, sa realizam acest lucru. Tratatul reglementeaza cota maxima de emisie de dioxid de carbon pentru fiecare tara care a aderat acetui tratat. Si Romania este membra a acestui tratat.
Acele tari care nu ajunge la cota de emisie sunt intr-un fel favorizate iar cei care emit mai mult decat cota admisa sunt penalizati. Care sunt tarile care sunt penalizate in urma acetui tratat? Aceste tari sunt in special in zona Asia: China, India, Japonia etc care sunt in plina dezvoltare economica. Ele au depasit deja cota admisa de dioxid de carbon admisa de tratatul de la Kyoto. Unitatea de masura a acestei cote se numeste Creditul de carbon, la noi se mai numeste Certificate Verzi.

Un credit de carbon (carbon credit) este egal cu 1 tona de dioxid de carbon (CO2) neemisa (care nu este inca emisa)
Daca Romania are de exemplu o cota de 1.000.000 (1 milion) de tone de CO2, si daca Romania emite in anul respectiv 900.000 de tone de CO2 atunci Romania are dreptul sa vanda certificate verzi pentru restul de 100.000 de tone

Acest acord obliga pe cei care emit CO2 in plus sa cumpere aceste cote de carbon. Aceasta piata este numita “piata obligatorie” Din 1997 aceasta piata este de fapt accesibila numai intre state, persoanele fizice fiind in imposibilitatea implicarii in acest comert. De curand a aparut o noua piata: piata voluntara. Practic pe aceasta piata voluntara oricine poate tranzactiona.
Dupa un studiu al ONU, 99% din averea Terrei este detinuta de o proportie de doar 1% din populatia globului. Comform lui Bill Gates (co-fondator Microsoft Corporation) secretul succesului este sincronizarea, adica a face afacerea potrivita la timpul potrivit. Dar oare unde vad cei mai de succes oameni ai lumii cea mai mare afacere a viitorului ? Cu siguranta si dumneavoasta ati auzit de cea mai mare problema a timpurilor noastre: incalzirea globala si tratatul de la Kyoto.

Principala problema o constituie efectul de sera provocat de gazele produse prin arderea combustibililor fosili, in special dioxidul de carbon. De ajuns sa mentionam ca din 1950 emisia de dioxid de carbon a crescut cu 300%, cea ce contribuie din plin la incalzirea globala. Datorita schimbarilor climatice pe Terra apar multe calamitati naturale si insasi existenta omenirii este amenintata. In imaginea alaturata vedeti cum arata kilimanjaro in 1993, respectiv starea ascestuia dupa 7 ani. La stiri auzim tot mai despre topirea drastica a calotei glaciare. Caldura solara este reflectata de gheata Oceanului Arctic in proportie de 80%, dar daca aceasta se topeste ar putea insemna chiar sfarsitul omenirii.

Pe langa acest fapt in numele profitului in fiecare minut se defriseaza paduri egale ca marime cu 36 de terenuri de fotbal. Padurile sunt plamanii planetei si sunt mediul in care traiesc foarte multe animale. Anual, o suta de mii de tone de titei polueaza marile si oceanele. O alta problema este faptul ca in anul 1800 populatia planetei era de 1 miliard de persoane, acum este de 7 miliarde, iar pentru 2050 se preconizeaza a fi peste 9 miliarde de locuitori.

Acest lucru va necesita o cantitate imensa de energie si va provoca emanarea de si mai multe substante toxice.
Comform NASA, am ajuns la ultima faza cand problema ar fi inca reversibila. Reprezentantii a peste 160 de tari s-au adunat la Kyoto in 1997 si s-au obligat sa ajute la scaderea emisiei de dioxid de carbon. Pentru a evita o catastrofa climatica este necesara scaderea cu minim 80% a emisiei de carbon pana in anul 2050, numai ca economia globala se bazeaza in cea mai mare parte pe folosirea carburantilor fosili, acestia sunt titeiul, gazul metan si diferitele tipuri de carbune, adica cei mai mari poluanti. Oare cum se pot convinge companiile si tarile sa faca o schimbare? Raspunsul este simplu:cu bani. Trebuie sa le oferim o afacere.

In acest scop, ONU a infiintat in anul 2005 sistemul de cota de dioxid de carbon. Periodic, ONU reglementeaza cota permisa de emisii de dioxid de carbon si o aloca tarilor lumii.
Tarile care emit substante toxice sub cota permisa pot vinde diferenta nefolosita acelor state care depasesc cota permisa. Aceasta este o afacere uriasa si acele tari castiga miliarde, care scad intr-adevar emisiile gazelor poluante. Pana si Romania detine o cota neconsumata de dioxid de carbon pe care o poate valorifica. Fiecare tara are reglementata cantitatea de gaze polunate pe care o poate emite. Tarile impart aceasta cota permisa la diferitele fabrici poluante.

Ca urmator pas ONU a introdus o unitate de masura numita credit de carbon. Creditul de carbon este un instrument financiar supravegheat de ONU care seamana cu titlul de valori. Este un document certificat si numerotat. Diferitele ferme verzi, eoliene, ferme solare sau hidocentrale pot genera energie fara a polua atmosfera, ele fiind recompensate de ONU cu credite de carbon.

Producerea a 1 khw este echivalat cu un credit de carbon.
Aceste credite pot fi vandute optinand astfel incasari. Sa vedem un exemplu. Sa presupunem ca o fabrica isi epuizeaza pana in toamna cota de dioxid de carbon, poate sa continue productia doar daca plateste o amenda dupa fiecare tona suplimentara de dioxid de carbon emisa sau prin cumpararea creditelor de carbon cu care isi achizitioneaza dreptul de a emite din nou dioxid de carbon.
Prin activitatea lor fermele verzi primesc de la ONU aceste credite de carbon si le vand acestor fabrici. Astfel fermele verzi pot obtine incasari suplimentare si se pot dezvolta tot mai repede in intreaga lume. Momentan la nivel global se produce doar 5% energie verde. Exista si tari care fac exceptie, de pilda Danemarca, tara care a ajuns deja la 30% energie verde produsa. In cativa zeci de ani acest proces care va influenta toate tarile lumii trebuie sa ajunga la 80%

Se preconizeaza ca Romania isi va dubla capacitatea de producere a energiei eoliene pana in 2020. Deoarece ONU scade periodic cota emisiilor de dioxid de carbon intreprinderile poluante vor fi nevoite sa cumpere tot mai multe credite de carbon. Tocmai de aceea se preconizeaza marirea drastica a valorii pretului vreditului de carbon. Apare astfel oportunitatea unei afaceri. Sa vedem posibilitatile: din 2005 de cand ONU a produs sistemul de cota si pana in 2010 piata a crescut de la 0 la 175 de miliarde de dolari.

Momentan piata petroliera reprezinta un rulaj de o mie cinci sute de miliarde de dolari. In 10 ani piata de dioxid de carbon va ajunge la 3 mii de miliarde de dolari, adica dublul pietei petroliere. Asadar, este potential fiind cea mai mare afacere din istoria omenirii. Catastrofa nucleara din Japonia a atras atentia asupra iminentei pericolului energiei atomice. Comform stirilor, pana in 2022 Germania va inchide toate cele 14 centrale nucleare si acest fapt comfirma extinderea accelerata a investitiilor in fermele verzi.

Dupa parerea celor din bransa piata de credite de carbon va fi cea mai mare piata de materie prima si poate deveni cea mai afacere a tuturor timpurilor.
Datorita scaderii continue a cotei de catre ONU este importanta mentionarea faptului ca riscul este aproape inexistent. Directia spre care se indreapta aceasta piata nu poate fi decat una: in sus.
Comenteaza stirea pe Facebook
© 2003 - 2018 Pictoriale.RO Toate drepturile rezervate!
Smart Media Entertaiment CL - Amsterdam Holland
Johann Keplerstraat 47 1098HN Amsterdam Holland
Editari video pentru evenimente, drone, casatorii, botezuri, nunti, conferinte, zile de nastere, scoli si gradinite